banner102
Kutsal kitabımız Kuranı Kerimde Allah’a imandan hemen sonra ahirete iman konusu zikredilmişŸtir. Buradan da ahiret inancının İslam inanç sistemi içerisinde ne kadar önemli bir yerinin olduğŸu anlaşŸılmaktadır. Kıyamet kopması ile başŸlayacak olan ahiret hayatı; kÜ¢inatta mevcut düzenin bozularak yok olması sonucunda yeni bir düzenin kurulacağŸı, ölülerin dirilip tekrar hayat bulacağŸı, tüm insanların dünyada yapıp ettiklerinden hesaba çekilmek üzere mahşŸerde toplanmaları ile başŸlayacak olan sonsuz hayata ahiret hayatı denir.

Bu hayatta insanlar yeniden dirilecek, dünyada yapılan iyilik ve kötülükler değŸerlendirilerek cennet veya cehenneme gitme gibi sonuçlar ortaya çıkacaktır.

Ahirete imanın esası adalet fikrine dayanmaktadır. Bu dünyada iyilik ve kötülük, hak ve haksızlık daima çarpışŸmaktadır.  Bazen de kötülük iyiliğŸe galip geliyor ve haksızlığŸa uğŸrayanlar da haklarını alamıyor. Her hak ve haksızlığŸın karşŸılığŸını bu dünyada tam manası ile gördüğŸümüzü söyleyemeyiz. Kötülük yapanın veya suç işŸleyenin bazı durumlarda çeşŸitli hileli yollar deneyerek gerçek adaletin ortaya çıkmasına mani olabildiğŸi de bir gerçektir. DiğŸer bir ifade ile bu dünyada en çok yara alan değŸerlerimizin başŸında “adalet” gelmektedir. Onun için adalet ahirette en önde gelen değŸerlerden olacaktır.

Bu dünyada adaleti çiğŸneyenler ahirette adaletle muamele göreceklerdir.  Bu dünyada insanlar adaleti engelledikleri için, hakları çiğŸnedikleri için zulüm yapmaktadırlar, ama ahirette adaletin güneşŸini kimse söndüremeyecektir.  Bütün insanlar şŸu gerçeğŸi iyi bilmelidir. Hesap görücü olarak Allah yeterlidir. Onun değŸerlendirmesinde eksiklik olmaz ve bu konuda kimseye de muhtaç değŸildir.  Yapılan tüm iyilik ve kötülükler mutlaka ilahi adaletin terazisinden geçecek.

Nitekim Cenabı Allah Kuranı Kerimde şŸöyle buyuruyor:“Kıyamet günü için adalet terazileri kuracağŸız. ܖyle ki hiçbir kimseye zerre kadar zulmedilmeyecek. Yapılan işŸ bir hardal tanesi ağŸırlığŸınca da olsa, onu getirip ortaya koyacağŸız. Hesap görücü olarak biz yeteriz.”(Enbiya/47)

İslam dinindeki ahirette yeni bir hayatın başŸlayacağŸına olan inanç, yalnız ahiret günü için değŸildir. Ahiret aynı zamanda bu dünya içindir, bu dünya için. Ahiretin varlığŸının gaye ve hedeflerinden biri de ahiretten önce bu dünyadır. Çünkü din bu dünyanın nizam ve düzeni için gönderilmişŸtir. Allah insana irade, akıl ve kudret vererek onu sorumlu tutmuşŸtur. İnsan dünyadaki davranışŸ ve yaşŸayışŸı ile ahiretteki yeri ve durumunu belirleyecektir. İşŸte bundan dolayı insan ahiret Ü¢leminde üstün bir dereceye ulaşŸabilmesi için dünyadaki hayatını dinin istediğŸi şŸekilde düzenlemek zorundadır.

İnsanların bu dünyada işŸledikleri en küçük amellerin bile kaybolmayıp kaydedildiğŸini, ahirette önlerine geleceğŸini Cenabı Allah Kuranı Keriminde şŸöyle beyan ediyor: “O gün insanlar işŸlediklerinin kendilerine gösterilmesi için bölük bölük dönerler. Kim zerre kadar iyilik yapmışŸsa onu görür; kim de zerre kadar haksızlık yapmışŸsa onu görür.”(Zelzele/6-8) 

Yüce Allah’tan niyazımız; razı olacağŸı işŸleri yapma şŸuur, azim ve kararlılığŸını ihsan etmesidir.(Amin)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Arda Ezerceli 2015-05-04 12:28:13

Allah razı olsun mümin kardeşim

Avatar
ayşenur dündar 2016-11-02 14:16:39

cok uzun yazmaya üşedim

banner90